top of page

Nástroje a aparatura

Veřejná·1 člen

Jiří Vičík
Jiří Vičík

Výměna kobylky na basové kytaře

Tento článek je volným pokračováním příspěvku o hledání kytaráře na opravu baskytary Schecter SGR C-5.

Asi před měsícem jsem si všiml ohnuté kobylky, tak, že nedosedala celou plochou na tělo kytary. Po konzultaci u pana Váchala, když jsem zjistil, že oprava kobylky nebude možná, a že ji bude potřeba vyměnit, jsem začal lépe pátrat po možných náhradách. Měl jsem tři požadavky: rozteč strun, barva, šroubování do existujících děr.

Závada kobylky, ohnutí

Kytara s původní kobylkou

Požadavek první, rozteč strun. Většina kobylek pro pětistrunné basové kytary se prodává v roztečích 18 až 19 mm. Požadavek druhý, barva. Kobylky se prodávají většinou jen v barvě chromu, zlaté a černé. Když už se objeví některá v požadované barvě “black chrome”, tak stejně, každý výrobce si tuto barvu představuje jinak. Požadavek třetí, šroubování do existujících děr. Občas jdou kobylky jiných výrobců našroubovat do už existujících děr po původní kobylce.

Měření rozteče strun

Tyto tři požadavky jsem nakonec, po marné snaze, zredukoval pouze na jeden, na ten nejdůležitější, a to na rozteč strun. Kdybych totiž dal namísto původní rozteče kobylku s větší roztečí strun, struny by se nevešly na hmatník, buďto by byly příliš u kraje nebo by byly úplně mimo. Jiná barva nevadí a ono nakonec i to vrtání se dá zvládnout. Jako nejvhodnější, a vůbec jedinou s roztečí strun 16 mm, jsem našel kobylku Schaller 3D-5. Neuvěřitelné v dnešní době, Made in Germany.

Kobylka je dodávaná i s podložkou tloušťky 3 mm, která umožní lépe nastavit požadovanou výšku strun. Objednal jsem černou, jako barevně nejvhodnější, co se u nás dá koupit. Výrobce ji nabízí i v barvě niklové a rutheniové, ale ty snad existují jen u výrobce a stejně by mi barevně neseděly. Černá je nakonec dobrá volba. Rozteče strun jsou nastavitelné v rozmezí 15,75 - 17,25 mm a výška, i bez podložky bych nastavil správnou. Tam by ale byl příliš velký úhel strun a znáte to, jak je to s těmi vektory sil… (už mlčím). Proti původní Fender-like konstrukci je kobylka profilovaná a má na bocích výztuhy, takže by k nějakému ohýbání docházet nemělo.

Podle technického výkresu se zdálo, že by to snad mohlo jít našroubovat na původní díry, jen by se díry musely lehce zvětšit, nakonec se ale ukázalo, že je tam jiná rozteč. Jedna díra by trefit šla, ale ostatní bych musel posunout. Musel bych vrtat díru do díry, mírně stranou. Jako lepší variantu jsem se rozhodl, že kobylku raději celou posunu a všechny díry vyvrtám nové. Něco jsem si o tom nastudoval a pustil se do díla.

Základem je potřebné nářadí, tedy šroubovák, vrtačka, vrták a dobrým pomocníkem tužka, maskovací páska a necelé 2 metry provázku. Potom ještě (přibalené) nářadí na nastavování kobylky a multimetr pro kontrolu vodivého spojení kobylky s elektrickou zemí kytary (kostrou). Není k zahození nějaký sprej na kontakty a kousek alobalu. Používá se vrták do dřeva, průměr vrtáku se použije stejný jako je průměr dříku vrutů. V mém případě 3 mm, vruty měly závit 4 mm.

Začíná se demontáží strun. Maskovací páska po stranách kobylky je dobrá k poznačení nastavení délky krajních strun na kobylce. Doporučuji udělat to. Jednak to usnadní nastavení a také, při posunu kobylky kvůli vrtání nových děr, usnadní nalezení správné vzdálenosti posunutí. Pak je možné původní kobylku odšroubovat. Do místa  předpokládaného vrtání jsem nalepil další maskovací pásku, kvůli snadnějšímu naznačení míst k vrtání.

Odstranění kobylky po vyznačení délek krajních strun
Centrování

Usazení nové kobylky jsem kontroloval pomocí provázku jako krajních strun, tak, aby byly struny G a H stejně vzdáleny od okraje hmatníku. Po správném usazení kobylky jsem tužkou udělal značky ve středech děr, které jsem pak špičkou vrutu, zlehka přiklepnutého kladivem, vytlačil do laku. Do takto připraveného místa se pak vrták do dřeva přesněji trefí.

Značky pro vrtání

Protože nové díry bylo potřeba vrtat v blízkosti děr původních, pro pocit jistoty, jsem se rozhodl nové díry zpevnit ucpáním děr původních. Použil jsem k tomu kulatá zubní párátka, která jsou z lipového dřeva, stejně jako tělo této kytary, a disperzní lepidlo.

Zaslepení původních děr v blízkosti vrtání

Pomocí maskovací pásky namotané na vrták jsem nastavil značku pro hloubku vrtání, změřených 18 mm. Vrtal jsem při nižších otáčkách, lípa je měkké dřevo, šlo to rychle a snadno.

Vyvrtáno

Pak už jsem jen odstranil zbytky maskovací pásky, vyčistil kobylkový prostor, očistil a nakonzervoval hmatník a pustil jsem se do samotné instalace kobylky nové. Kostřící vodič jsem umístil mezi podložku kobylky a kobylku. Pro spolehlivější kontakt jsem zlehka obrousil povrchovou úpravu a dal tam ještě kousek alobalu a zlehka trochu spreje na kontakty.

Připojení kostry mezi podložku a kobylku

Po přišroubování jsem už jen zkontroloval elektrický odpor mezi kostrou jacku a sedly strun a natáhl struny.

Kontrola ukostření

Musím říct, původně jsem nějaký čas zpět, ještě před zjištěním ohybu, registroval změnu barvy zvuku, ztratily se vyšší harmonické složky, zvuk otupěl. původně jsem si myslel, že za to mohou struny, ale po výměně strun se to moc nezlepšilo.

Hotovo :-)

Nyní, po výměně kobylky, je zvuk opět v naprostém pořádku, možná i lepší než byl, když byla tato basa nová.

19 zobrazení
Jiří Vičík
Jiří Vičík
May 20, 2025

Ahoj, děkuji 🙂

členů

• Tomáš Sklenář
    Tomáš Sklenář
bottom of page